lauantai 21. tammikuuta 2017

Veijaritarina ;)
Donald E. Westlake (12.7.1933 - 31.12.2008) oli veijarikirjailijoiden aatelia. Tämä hiukan Suomessa tuntemattomammaksi jäänyt kirjailija loi 90 kirjallista teosta jotka sisältävät suuren aihealuekirjon. Valitettavasti suuri osa Westlaken tuotannosta on vielä suomentamatta. Hänen  tunnetuimmissa suomennetuissa kirjoissaan päähenkilöinä ovat kaidalta polulta sivummalle astuneet  "sankarit". Epäonniset konnat joutuvat mitä erikoisimpiin tilanteisiin. Westlake ei mässäile väkivallalla. Hän on käyttänyt useita kirjailijanimiä joista tunnetuin alias on varmaankin Richard Stark. Stark nimellä tuotanto on kovaksikeitetympää kioskikirjallisuutta.

Käytös Hyvä Kymmenen on tyyppiesimerkki Westlaken tuotannosta. Huumoria ja värikkäitä tilanteita riittää. Epäonninen murtomies Dortmunder (esiintyy monissa kirjoissa) pakenee "keikkapaikalta" kattoikkunan läpi päätyen nunnaluostariin. Ilkeä ökyrikas isä on kaapannut luostariin liittyneen tyttärensä. Välttääkseen poliisit Dortmunder saa nunnilta tehtäväksi hakea luostarista vastentahtoisesti viety sisar Mary Grace takaisin. Ongelmana tosin on että isä on teljennyt tyttärensä monien ovien ja turvamiesten taakse pilvenpiirtäjän yläkertaan. Dortmunder kokoaa värikkään porukkansa ja alkaa operaatio josta ei sattumuksia ja kommelluksia puutu.

Westlaken kirjoitustyyli on suoraviivaista joka tekee kirjojen lukemisesta sekä kiehtovaa että helppoa. Vaikka poliisilla ei yleensä ole roolia Westlaken kirjoissa, ei rikollisuuttakaan "romantisoida". Suosittelen tuotannosta erityisesti kirjoja: "Ihmisryöstön käsikirja" ja "Ottakaa pankki kiinni."

Annan Westlakelle 5/5 tähteä. Tälle kirjalle 3,5/5 tähteä.

Donald E. Westlake: Käytös Hyvä Kymmenen  1985
WSOY 1989
Suomentanut Kalevi Nyytäjä
336 sivua

2 kommenttia:

  1. Olipa blogisi mukava löytö, dekkarivinkkejä kaipaan aina. :) Tämänkinkin poimin heti lukulistalleni.

    VastaaPoista