lauantai 7. tammikuuta 2017

7.1.2017 Poirotin parhaimistoaJos salapoliisitarinat kiinnostavat mutta et vielä ole löytänyt kirjaa josta aloittaisi. Dame Agatha Christie Mallovan (o.s. Miller) s. 15.9.1890 loi vuonna 1920 omalaatuisen Belgialaisen herrasmies salapoliisin Hercule Poirotin. Poirot esiintyy yhteensä 33 romaanissa ja 54 novellissa. Harmaita aivosoluja käyttäen ja ainutlaatuisia viiksiään suojellen tämä pieni ja pyylevä salapoliisi ratkaisee vaikeimmatkin murhamysteerit.

Tämä Poirot tarina, Kuolema Niilillä, on hyvin tyypillistä Christie-tuotantoa. Joukko enemmän tai vähemmän toisilleen tuntemattomia ihmisiä ajautuu yhteen ja pian joku kuolee. Tässä romaanissa murhaa joudutaan odottamaan jopa yllättävän pitkään. Henkilökuvausten ja ilmapiirin luomisen kautta tunnelmaa tiivistäen löytyy eräs Niilin risteilymatkustajista kuolleena. Lähes kaikilla on mahdollinen motiivi surmatyöhön ja ilmeisimmillä epäillyillä vedenpitävä alibi.

Christie kirjoitti kirjan aikakaudella jolloin hän oli avioitunut toisen miehensä, arkeologi Max Mallowanin kanssa. Miehensä työn mukana Christie pääsi aistimaan Lähi-Idän sekä Pohjois-Afrikan elämää. Samaan aikakauteen osuvat myös teokset Idän Pikajunan arvoitus, Murha Mesopotamiassa ja Hänet täytyy tappaa.

Kaikenkaikkiaan teos kuuluu klassikoihin ja on genrensä parhaimpia. 4,5/5 tähteä.

Agatha Christie: Kuolema Niilillä 1937
WSOY 2008
Suomentanut Kirsi Kattelus
250 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti